Blogberichten

19.12.2018 [#Leren]

9 succesfactoren om eigenaar te blijven van je leerproces

Of het nu gaat om een training of intern leertraject, eigenaar blijven van je eigen leerproces is minstens een basisvoorwaarde om te kunnen en willen leren, samen met anderen. Het is belangrijk voor een organisatie hier rekening mee te houden, want als er niet geleerd wordt tijdens een training of leertraject, dan zal er ook geen kennistransfer plaatsvinden, dat is logisch. Hoe blijf je dat dan, eigenaar van je eigen leerproces, in dit geval tijdens een intern leertraject? Met een groep deelnemers aan een intern leertraject dat ik het afgelopen jaar mocht begeleiden kwamen we tot een aantal succesfactoren.

29.11.2018 [#Leren]

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Voor de ene persoon is het glas altijd halfvol, voor de andere altijd halfleeg. Van de ene persoon krijg je energie, de andere zuigt energie uit je weg. De ene persoon zet je kwaliteiten in de verf, terwijl de andere je zal wijzen op wat niet goed gaat. Binnen een bepaalde opdracht zie ik hoe ieder kijkt vanuit zijn/haar perceptie van de werkelijkheid. Perceptie, want dé werkelijkheid bestaat niet. In het beste geval geraken we het eens over wat dé werkelijkheid voor ons samen betekent. En laat ons daarbij vooral niet de tussentijdse succesjes vergeten op weg naar het eindresultaat. Zelfs al ziet de ene ze beter of sneller dan de andere.

04.07.2018 [#Organisatie]

Eerste vrijdag van de maand

Het startschot wordt gegeven met een kort gebed, iedereen staat recht en sluit zijn/haar ogen. God is hier overal en altijd aanwezig. Ik ben bij de klant, het is de eerste vrijdag van de maand. Op die dag is er altijd een groepsmoment voorzien. Alle medewerkers komen dan samen in de grote zaal. Dan wordt alles wat collectief interessant of belangrijk is, gedeeld met de medewerkers.

13.06.2018 [#Humanstories]

The Disaster

I wish I was not writing this story at this moment. But I want to do it, because I want to make visible the work of the rescue people in Guatemala who tried to save people, risking their own life after the Volcano disaster of last Sunday. I want to honor all women and men, who immediately offered help, shelter to victims, food, medical supplies and psychological support.

08.06.2018 [#Humanstories]

De Advocaat (Honduras)

Ik kijk naar het breaking nieuws op tv. Hij zit in de deuropening van zijn auto, zijn hoofd wiebelt zacht heen en weer. Zijn blik is wezenloos, een beetje fronsend, alsof hij probeert te vatten wat er net is gebeurd maar het niet kan.

01.06.2018 [#Humanstories]

Courageous People (Honduras)

She sits next to me at the table, a young woman around 30, let’s call her Ana. She tells me about her job, that she likes it a lot, but also that it is a bit complicated. What she does is quite unique in the country, and you cannot follow a course here to learn what it is about.