In memoriam: Léon De Caluwé

30.09.2019

Toen ik vanochtend het nieuwe nummer van M&C (Management en Consulting: Platform voor organisatieprofessionals) uit de bus haalde, viel mijn oog bij het omslaan van de eerste pagina op het volgende artikel: 'in Memoriam: Léon de Caluwé'.

Mijn hart stond even stil.  Léon de Caluwé, die samen met Hans Vermaak de zogenaamde kleurentheorie bedacht. Die theorie handelt over veranderkundige denkbeelden vervat in kleuren.  Ik kreeg het eerst over deze theorie te horen van de 'Master himself', gedurende mijn opleiding corporate leren aan het FCE (Foundation for Corporate Education), alweer meer dan 15 jaar geleden.  Ik lees in het artikel over hem dat hij een zeer invloedrijk denker was. Dat kan ik beamen. Zijn theorie heeft mijn denken over organisatieverandering en mijn eigen trainingen rond HR en organisatie-thema's de jaren erna erg beïnvloed.  Zijn boeken 'Lerend Adviseren' en 'Leren veranderen' heb ik actief gebruikt (en nog van tijd tot tijd).  

Sinds 1988 werkte hij voor adviesbureau Twynstra Gudde in Nederland, en was hij hoogleraar Advieskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.  Op 9 juni dit jaar overleed hij. Hij werd slechts 69 jaar.